Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


IDENTITY, IMAGE AND TOURISTIC PURCHASE BEHAVIOR IN DESTINATION BRANDING EFFORTS

DESTİNASYON MARKALAŞMA ÇALIŞMALARINDA KİMLİK, İMAJ VE TURİSTİK SATIN ALMA DAVRANIŞLARI

IDENTITY, IMAGE AND TOURISTIC PURCHASE BEHAVIOR IN DESTINATION BRANDING EFFORTS

 
Yazar : Sacid AKSOY    
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 83
Sayfa : 126-140
DOI Number: :
Cite : Sacid AKSOY , (2023). IDENTITY, IMAGE AND TOURISTIC PURCHASE BEHAVIOR IN DESTINATION BRANDING EFFORTS. Route Education and Social Science Journal , 83, p. 126-140. Doi: 10.17121/ressjournal.3496.
225    198


Özet
Günümüzde, pazarlama disiplini yeni ürün ve hizmetleri de içine alarak genişlemektedir. Bu ürün çeşitlerinden bir tanesi de destinasyonlardır. Destinasyon pazarlaması ve markalaşması nispeten yeni bir pazarlama konsepti olup aynı zamanda akademik bir araştırma sahasıdır. Bu çalışma, son yıllarda üzerinde önemle durulan destinasyon markalaşması konu başlığı özelinde destinasyon marka kimliğinin, destinasyon marka imajının, destinasyon marka konumlandırmanın ve turistik satın alma davranışlarının oluşumunu ve aralarındaki ilişkileri ele almaya yönelik olarak yapılan derleme bir çalışmadır. Tüketici ürünleri gibi destinasyonların da belli bir yaşam döngüsünün olduğu ileri sürülmektedir. Artan rekabetin de zorlamasıyla destinasyonlar ayakta kalabilmek için turizm endüstrisinden aldıkları payı artırmak ve bu gelirlerini yerel halkın refah düzeyine yansıtmak için pazarlama yoluyla markalaşma çabalarına ağırlık vermektedir. Burada amaç deniz-kum-güneş üçlüsüne indirgenmiş klasik tatil anlayışının ötesine geçerek kültür turizmi kapsamında çeşitlenmiş olan turistik talebi mevsimsellikten uzaklaştırıp bütün yıla yayabilmektir. Bunu başarabilmek için ise destinasyonların, ellerindeki kaynaklara uygun olarak farklı bir kimlik ve hedef kitle belirleyip, bu kimliği ayırt edici hatta eşsiz bir imajla birleştirip hedef kitlenin benimsemesini sağlamaya çalışmaları gerekir. Bu çalışmanın temel amacı destinasyon markalaşma çalışmalarında görev alan kişi ve kuruluşlara bu çalışmalarda yer alırken faydalanabilecekleri akademik bir çerçeve sunmaktır. Böylelikle kaynakların daha etkin ve verimli kullanımı mümkün hale gelmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler
Destinasyon, Destinasyon Markalaşması, Destinasyon Marka İmajı, Destinasyon Marka Kimliği, Turistik Tüketici Davranışı

Abstract
Today, the marketing discipline is expanding to include new products and services. One of these product types is destinations. Destination marketing and branding is a relatively new marketing concept and an academic research field. This study is a compilation study aimed at addressing the formation of destination brand identity, destination brand image, destination brand positioning and touristic purchasing behaviors and the relationships between them, specifically on the subject of destination branding, which has been emphasized in recent years. It is claimed that destinations, like consumer products, have a certain life cycle. With the pressure of increasing competition, destinations are focusing on branding efforts through marketing in order to survive, to increase their share of the tourism industry and to reflect these incomes to the welfare level of the local people. The aim here is to go beyond the classical holiday concept reduced to the sea-sand-sun trio and to spread the touristic demand, which has diversified within the scope of cultural tourism, away from seasonality and spread it throughout the year. In order to achieve this, destinations must determine a different identity and target audience in accordance with the resources at their disposal, combine this identity with a distinctive and even unique image and try to ensure that the target audience adopts it. The main purpose of this study is to provide an academic framework that people and organizations involved in destination branding studies can benefit from while taking part in these studies. In this way, more effective and efficient use of resources will be possible.

Keywords
Destination, Destination Branding, Destination Brand Image, Destination Brand Identity, Touristic Co

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri