Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


DAHA ZAYIF BİR İLKE İLE TANRI’NIN VARLIĞINI TEMELLENDİRME

JUSTIFYING THE EXISTENCE OF GOD ON A WEAKER PRINCIPLE

DAHA ZAYIF BİR İLKE İLE TANRI’NIN VARLIĞINI TEMELLENDİRME

 
Yazar : Süleyman Altın    
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 83
Sayfa : 29-39
DOI Number: :
Cite : Süleyman Altın , (2023). DAHA ZAYIF BİR İLKE İLE TANRI’NIN VARLIĞINI TEMELLENDİRME. Route Education and Social Science Journal , 83, p. 29-39. Doi: 10.17121/ressjournal.3485.
235    203


Özet
Düşünce tarihinde Tanrı’nın varlığı üzerine tartışmaların büyük çoğunluğu kozmolojik argüman çatısı altında toplanmaktadır. Her ne kadar farklı versiyonlarından dolayı bir argüman ailesi olarak değerlendirilebilse de kozmolojik argümanın bütün yorumlarının temelinde doğrudan veya dolaylı olarak nedensellik ve yeter-sebep ilkesinin olduğu açıktır. Bu temel üzerine inşa edilmiş olan argümanları günümüzde farklı açılardan yeniden ele alarak Tanrı’nın varlığı konusunda daha güçlü açıklamalar ortaya koymayı ve böylece argümanın ikna edici gücünü artırmayı amaçlayan bazı görüşler vardır. Bu görüşler, bazı açılardan rasyonel gerekçelerle temellendirilmiş olmalarından dolayı makul yönleri olan argümanlar olarak değerlendirilebilir. Bazı açılardan ise hiçbir ikna edici gücü olmayan açıklamalar olarak görülebilecek kadar zayıf görüşlerdir. Bu makalede, kozmolojik argümanı günümüzde yeniden ele alarak birtakım açıklamalar ortaya koyan Joshua Rasmussen’in argümantasyonu, argümanının tutarlılığı, rasyonelliği, ikna edici gücü ve geçerliliği irdelenmektedir.

Anahtar Kelimeler
Nedensellik, Daha Zayıf Yeter-Sebep İlkesi, Olumsallık

Abstract
In the history of thought, the majority of discussions on the existence of God are gathered under the umbrella of cosmological argument. The cosmological argument can be considered “a family of arguments” because it has different versions, but it is clear that the basis of all interpretations is the causality and principle of sufficient reason, directly or indirectly. Today, some views consider that the arguments can rebuilt on this foundation from different perspectives and aim to put forward stronger explanations about the existence of God. In this way, they aim to increase the convincing power of the cosmological argument. These views can be considered as arguments with reasonable aspects since they are based on rational justifications in some respects. From another perspective, these views are so weak that they can be seen as explanations with no convincing power. This Article examines Joshua L. Rasmussen’s reconsidered cosmological argument and its consistency, rationality, convincing power and validity.

Keywords
Causation, Weaker Principle of Sufficient Reason, Contingency

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri