Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


MARDİN DOĞA YÜRÜYÜŞ PARKURLARININ TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

EVALUATION OF MARDIN TREKKING TRAILS IN TERMS OF TOURISM

MARDİN DOĞA YÜRÜYÜŞ PARKURLARININ TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 
Yazar : İbrahim Halil YILDIZ  - Ayşe KIZILDAĞ & Aslan ÇİÇEK  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 83
Sayfa : 141-150
DOI Number: :
Cite : İbrahim Halil YILDIZ - Ayşe KIZILDAĞ & Aslan ÇİÇEK, (2023). MARDİN DOĞA YÜRÜYÜŞ PARKURLARININ TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Route Education and Social Science Journal , 83, p. 141-150. Doi: 10.17121/ressjournal.3475.
276    212


Özet
Bu çalışmanın amacı doğa yürüyüşü amacıyla yapılan etkinliklerinin bireyin çevreye olan bilincin artırılması, doğayı koruma düşüncesinin ve turizm açısından durumunu incelemek, nitel araştırma yöntemlerinden biri olarak görüşme ve yerinde gözlem teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın verilerini toplamak amacıyla Mardin turizminin yerel ortaklarıyla ile Mardin orman il müdürlüğü yöneticilileriyle yüz yüze görüşmeler yapılan görüşmeler sonucunda Mardin ilindeki zengin doğal kaynaklara rağmen, yürüyüş rotalarını destekleyecek herhangi bir planlama veya devlet desteği bulunmaması ve yereldeki bilgi ve deneyimin sınırlı olması nedeniyle turistik talep yeterli seviyede değildir. Bu durum, taşıma güçlükleri, altyapı ve üst yapı eksiklikleri, yerel rehber eksikliği, yetersiz tanıtım faaliyetleri, yerel halkın farkındalık eksikliği, eksiksiz yürüyüş rotalarının oluşturulmamış olması gibi sebepleri içermektedir. Yürüyüş parkurlarına ilişkin temel sorunun bu durumun doğru bir şekilde tanımlanması ve etkili çözümler üretebilmek için genel bir bilgi kaynağının bulunmamasından, güzel uygulamanın ve deneyimlerin analiz edilmesi ve Mardin'in potansiyelini ve ihtiyaçlarını belirlemek için yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere dayanarak, yürüyüş parkuru planlama süreci farklı ölçeklerde farklı araçlarla tanımlanmış ve ölçekler arası bir yaklaşım kullanılarak yürüyüş parkurlarının temel planlama ve tasarım prensipleri belirlenmiştir. Önerilen model, yerel dinamiklere bağlı olarak değişebilecek sürecin prensiplerini bölge ve şehir olmak üzere iki temel ölçekte ele almaktadır. Amacımız Mardin'deki turizm için kullanılabilecek yürüyüş parkurlarını belirleyerek, bu parkurların turizm ve rekreasyon amaçlı kullanılmasını teşvik etmek ve doğal yapısını korumak için öneriler sunmaktır. Ölçekte ele alınmıştır. Mardin ilinde bulunan turizm amaçlı kullanılabilecek yürüyüş parkurlarını belirleyerek, bu doğrultuda parkurların turizm ve rekreasyon el amaçlı kullanılmasına ve doğal yapısını korumaya yönelik öneriler getirmektir.

Anahtar Kelimeler
Doğa Yürüyüşü, Parkur, Turizm, Mardin

Abstract
The aim of this study is to examine the activities carried out for trekking in order to increase the individual's awareness of the environment, the idea of protecting nature and the situation in terms of tourism, interview and on-site observation techniques were used as one of the qualitative research methods. In order to collect the data for the study, face-to-face interviews were conducted with the local partners of Mardin tourism and the managers of Mardin Provincial Directorate of Forestry. As a result of the interviews, despite the rich natural resources in Mardin province, there is no planning or state support to support hiking routes and the touristic demand is not at a sufficient level due to limited local knowledge and experience. This is due to transportation difficulties, infrastructure and superstructure deficiencies, lack of local guides, insufficient promotional activities, lack of awareness among local people, and the lack of complete hiking routes. Since the main problem related to hiking trails is the lack of a general source of information to accurately identify this situation and produce effective solutions, based on the data obtained as a result of analyzing good practices and experiences and research to identify the potential and needs of Mardin, the hiking trail planning process has been defined at different scales with different tools and the basic planning and design principles of hiking trails have been determined using a cross-scale approach. The proposed model addresses the principles of the process, which may vary depending on local dynamics, at two basic scales: regional and city. Our aim is to identify hiking trails that can be used for tourism in Mardin and to provide recommendations to encourage the use of these trails for tourism and recreation purposes and to protect their natural structure. Scale. Our aim is to determine the hiking trails that can be used for tourism in Mardin province and to provide suggestions for the use of these trails for tourism and recreation purposes and to protect their natural structure.

Keywords
Trekking, Parkour, Tourism, Mardin

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri