Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


AUTHORITARIANISM EXTENDING TO DIASPORA: TRANSNATIONAL REPRESSION POLICIES OF AUTHORITARIAN REGIMES AND THE IRANIAN EXAMPLE
Otoriter rejimlerin iktidarlarını nasıl sürdürdükleri ve korudukları uzun zamandır incelenen bir konudur. Ancak bu literatür daha çok ulus merkezli gelişmiş ve de iktidar mücadelesini ulusal sınırlar içinde tahayyül etmiştir. Halbuki küreselleşme ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler ile ulusal sınırlar önemini yitirmiş ve egemenlik alanı müphem bir hal almıştır. Önceleri bu gelişmelerin otoriter rejimler hilafına sonuçlar yaratacağı düşünülürken, zaman geçtikçe otokrasilerin bu yeni döneme uyum sağladıkları görülmüştür. Günümüzde bu tip rejimler iktidarlarını sadece ulusal sınırlar içindeki politikalar ile korumamakta ve ulus-ötesi baskı politikaları da geliştirmektedirler. Biz de bu çalışmamızda İran İslam Cumhuriyeti’nin diaspora kaynaklı muhalefeti kontrol edebilmek için geliştirdiği ulus-ötesi baskı politikalarını inceleyeceğiz. Çalışmamızın temel iddiası da İran’ın diaspora siyasetinin diğer otoriter rejimlere büyük ölçüde benzediği ve onların kullanmakta olduğu baskı politikalarını takip ettiğidir. Bu politikalar sayesinde rejim 2009 yılından itibaren süren toplumsal gösterilere rağmen iktidarını koruyabilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Otoriter Rejimler, Diaspora Siyaseti, Ulus-ötesi Baskı, Şebekeleşmiş Otoriterlik, İran Siyaseti

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri