Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


SURİYELİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TÜRK DİLİNİ ÖĞRENME VE TÜRK KÜLTÜRÜNE UYUM SAĞLAMA SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ
Bu araştırmanın amacı, Ankara ili Çubuk ilçesinde Suriyeli ortaokul öğrencilerinin Türk dilini öğrenme ve Türk kültürüne uyum sağlamada yaşadıkları sorunları belirlemektir. Çalışmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (HBÖGM) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğinde yürütülen, örgün eğitim sistemi dışında kalmış geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin örgün eğitim sistemine dâhil olmalarını sağlamak amacıyla, Hızlandırılmış Eğitim Programı (HEP) kapsamında yer alan 10 Suriyeli ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Yürütülen araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Öğrenci görüşme formuyla elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, bazı Suriyeli ortaokul öğrencilerin eğitim sürecinde dil bilgisi kurallarını öğrenmede sorun yaşadıkları görülürken; bazı Suriyeli ortaokul öğrencilerin ise dil bilgisi kuralını öğrenmede zorlanmadıkları sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle bazı Suriyeli ortaokul öğrencileri Türk kültürü ile Suriye kültürünün benzerlik gösterdiğini belirtirken; bazı Suriyeli ortaokul öğrencileri ise Türk kültürü ile Suriye kültürünün farklılık göstermediğini söyledikleri tespit edilmiştir. Araştırma, Suriyeli ortaokul öğrencilerin Türk dilini öğrenmede ve Türk kültürüne uyum sağlamada yaşadıkları uyum problemlerini aşmak için, Suriyeli ortaokul öğrencilerin, Türk kültürüne uyumlarına katkı sağlayacak, el sanatları, drama, türk mutfağı gibi kurslara iştirakleri sağlanmalı, öğrenciler müzik, tiyatro, halk oyunları ve sanatsal etkinliklere dahil edilmelidir. Ayrıca Suriyeli ortaokul öğrencileri ile dikte çalışması yapılmalı, öğrencilerin hatalarını görmeleri sağlanmalı ve doğru yazım şekillerini gösterilmeleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler
Suriyeli Ortaokul Öğrencileri, Türk Dili, Türk Kültürü, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri