Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP BEHAVIORS OF SCHOOL HEADS AND TEACHERS' ORGANIZATIONAL COMMITMENT
Bu araştırmada, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca katılımcı öğretmenlerin çeşitli demografik değişkenlerine bağlı olarak okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışlarına yönelik algılarındaki ve örgütsel bağlılıklarında gerçekleşen farklılaşmalara odaklanılmıştır. Çalışma tarama modelinde nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni 2022-23 öğretim yılında Sancaktepe / İstanbul’da yer alan resmi ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerden, örneklemi ise kolay ulaşılabilir örnekleme metodu ile belirlenen 143 öğretmenden meydana gelmektedir. Araştırmanın veri toplama aşamasında katılımcıların demografik verilerini toplamak için kişisel bilgi formu, Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen ve Alayvaz (2018) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ve Podsakof vd. (1996) tarafından geliştirilen, İşcan (2002) tarafından Türkçe uyarlanmış olan “Dönüşümcü Liderlik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında orta düzeyli ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin verdikleri yanıtlara göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışlarının yeterli seviyede olduğu ve öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının ise yüksek düzeyde olduğu bulgusu elde edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin gözünden okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları; öğretmenlerin cinsiyet, öğrenim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine bağlı istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma gösterirken branş değişkenine bağlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde cinsiyet, mesleki kıdem ve branşlarına bağlı anlamlı farklılaşma gözlenmiş fakat öğrenim durumlarına bağlı bir farklılaşma olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Transformational leadership, organizational commitment, secondary school

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri