Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


SOSYOLOJİK AÇIDAN ÇOCUKTA SOSYAL DİYALOG VE İKTİDAR

SOCIAL DIALOGUE AND POWER IN CHILDREN: A SOCIOLOGICAL PERSPECTIVE

SOSYOLOJİK AÇIDAN ÇOCUKTA SOSYAL DİYALOG VE İKTİDAR

 
Yazar : Özlem AYDOĞMUŞ ÖRDEM    
Türü :
Baskı Yılı : 2014
Sayı : 3
Sayfa : 255-274
DOI Number: :
Cite : Özlem AYDOĞMUŞ ÖRDEM , (2014). SOSYOLOJİK AÇIDAN ÇOCUKTA SOSYAL DİYALOG VE İKTİDAR. Route Education and Social Science Journal , 3, p. 255-274. Doi: 10.17121/ressjournal.93.
10521    2581


Özet
Çocuk sosyolojisi alanı sosyalleşme sürecinin başlangıcı olarak ele alındığında, çocuğun sosyal ortamı ve bu sosyal ortamda sosyal diyalog aracılığı ile nasıl bir ağ içinde olduğu önemli bir araştırma konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın kuramsal temeli Foucault’nun iktidar teorisine, Falzon’un sosyal diyalog kavramına dayanmaktadır. Sosyal diyalog karşılaşma neticesinde meydana gelen, bireylerin birbirine kolayca boyun eğmeyen, kolayca inanç ve arzularımızla uyuşmayan bizden bağımsız olan, bize direnen ve yeri geldiğinde bizi etkilemeye muktedir olan unsurları içermektedir. İktidar ise en küçük kurum olan aileden başlar ve makro iktidara kadar uzanır. İktidar ilişkisi temelde stratejik ilişkiler, yönetim teknikleri, tahakküm durumları olmak üzere üç düzeyden oluşmaktadır. Foucault iktidar kelimesinden çok, iktidar ilişkileri terimini kullanmayı tercih etmekte ve bu terimle de bir kişinin başkasının davranışlarını yönlendirmek için kullanıldığını belirtmektedir. Bu nedenle ona göre, iktidar ilişkileri değişebilir ve tersine çevrilebilir niteliktedir. Tüm bu süreç sosyal diyalog içerisinde meydana gelir. Sosyal diyalog ise aile, okul ve hastane gibi kurumlar içerisinde yer alan öznelerde temelde bir mücadeleyi, açık olmayı ve dönüştürmeyi içermektedir. Çalışmaya 14 yaşında 32 çocuk katılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme, günlük tutma ve senaryo tekniği ile veriler toplanmıştır. Sonuçlar 14 yaşındaki katılımcıların çok sınırlı sosyal ortamlarda yaşadıklarını göstermiştir. Çocuklar temelde aile, okul, dershane ve arkadaş ortamında bulunmuşlardır. Katılımcılar aile ve okulda kendilerini büyük oranda baskı altında hissettiklerini, sosyal diyalog içerisinde belli bir direnme becerisini kazanamadıklarını fakat arkadaş ve dershane ortamlarında sosyal diyalog içerisinde daha rahat olduklarını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler
Sosyal diyalog, iktidar, iktidar ilişkileri, dayanışma, çocuk, aile

Abstract
Childhood of sociology remains one of the barest areas to be scrutinized. It is crucial to conduct investigation into the setting of children and what kind of network children establish through dialogues. The theoretical basis of this study is based on the theory of power by Foucault, the concept of social dialogue by Falzon. Social dialogue contains elements that take place as a result of an encounter and in which individuals hardly succumb to each other, our beliefs and desires do not fit into each other easily and are independendt of us , do resist us and tend to affect us where necessary. In accordance with the theory of power by Foucault, it is explained that power starts from the smallest unit of a society, that is, family and extends to the macro power. Power relations are composed of three layers, strategic relations, management techniques and subjugation states. Foucault uses the term power relations rather than power. By using this term, it is meant that a person may direct someone into doing something. Therefore, power relations contain properties that may exchange and can be reversed. All these processes occur through social dialogue is an important component of this process. Social dialogue involves struggling, being frank and transformative. 32 participants aged 14 took part in the study. The data were collected through interview, diary and scenario techniques. The results showed that the participants were mostly confined to the settings of family and schools and they felt more oppression in families and schools but felt much better in private courses and friendship settings.

Keywords
Social dialogue, power, power relations, solidarity, children, family

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri