Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


G8 ÜLKELERİNDE GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HÂSILA VE İHRACAT İLİŞKİSİ: BİR PANEL VERİ ANALİZİ

THE RELATIONSHIP BETWEEN GDP AND EXPORT IN G8 COUNTRIES: A PANEL DATA ANALYSIS

G8 ÜLKELERİNDE GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HÂSILA VE İHRACAT İLİŞKİSİ: BİR PANEL VERİ ANALİZİ

 
Yazar : Metehan YILGÖR  Arş. Gör. Dr. Ayça ÖZEKİN, Mert YILMAZ  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 20
Sayfa : 413-427
DOI Number: :
Cite : Metehan YILGÖR Arş. Gör. Dr. Ayça ÖZEKİN, Mert YILMAZ, (2017). G8 ÜLKELERİNDE GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HÂSILA VE İHRACAT İLİŞKİSİ: BİR PANEL VERİ ANALİZİ. Route Education and Social Science Journal , 20, p. 413-427. Doi: 10.17121/ressjournal.884.
1281    1247


Özet
Gayrisafi yurtiçi hâsıla ve ihracat arasındaki ilişki iktisat literatüründe ihracata dayalı büyüme hipotezi kapsamında ele alınmaktadır. Özellikle 2008 küresel finansal krizi sonrası Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Raporlarında ihracata dayalı büyüme stratejisinden vazgeçilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çalışmada, Birleşmiş Milletlerin bu tavsiyesinin G8 ülkelerinde ne kadar karşılık bulduğunun incelenmesi amacına yönelik olarak gayrisafi yurtiçi hâsıla ve ihracat arasındaki ilişki 2004-2014 dönemi için panel eşbütünleşme ve panel nedensellik analizleri çerçevesinde incelenmiştir. Analiz için öncelikle gayrisafi yurtiçi hâsıla ve ihracat serilerinin durağanlığı Im, Peseran ve Shin, Fisher ADF ve Fisher PP testleri ile incelenmiştir. Düzeyde durağan olmadığı belirlenen serilerin birinci farkları alınarak yapılan Kao, Pedroni ve Johansen’s Fisher panel eşbütünleşme testleri sonucunda iki değişken arasında sözü edilen ülkelerde eşbütünleşme ilişkisinin mevcut olduğu bulunurken, bu ilişkinin Almanya, Kanada, Birleşik Krallık ve Japonya gibi dünya lideri ülkelerde etkili ve güçlü olduğu görülmüştür. Panel Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise uzun dönemde sadece GSYH’ den ihracata doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Panel birim kök testi, panel eşbütünleşme testi, panel Granger nedensellik testi

Abstract
Relationship between gross domestic product and export is discussed in scope of export-based growth hypothesis in economy literature. Particularly, it is recommended to renounce export-based growth strategy in United Nations Trade and Development Report in post 2008 global financial crisis period. In this study, relationship between gross domestic product and export is analyzed in frame of panel cointegration and panel causality tests for 2004-2014 period in line with the purpose of analyzing the size of reciprocity of such recommendation of United Nations in G8 countries. Primarily, stationarity of gross domestic product and export series is analyzed by using Im, Peseran and Shin, Fisher ADF and Fisher PP tests for the analysis. While it is determined that the cointegration relation exists in said counties between two variables as a result of Kao, Pedroni and Johansen’s Fisher panel cointegration tests performed by keeping the first differences of series determined as non-stationary at level, it is seen that this relation is strong effective and strong in world leader counties such as Germany, Canada, United Kingdom and Japan. According to results of Panel Granger Causality test, it is concluded that there is one way causality relation only from GDP to export in long term.

Keywords
Panel unit root test, panel cointegration test, panel Granger causality test.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri