Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


BANKA MUHASEBESİNDE İÇ KONTROLÜN ÖNEMİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ BİR MODEL ÖNERİSİ

THE IMPORTANCE OF INTERNAL CONTROL IN BANK ACCOUNTING AND THE PROPOSAL OF A MULTIVARIABLE MODEL

BANKA MUHASEBESİNDE İÇ KONTROLÜN ÖNEMİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ BİR MODEL ÖNERİSİ

 
Yazar : Hasan GÜL    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 19
Sayfa : 161-174
DOI Number: :
Cite : Hasan GÜL , (2017). BANKA MUHASEBESİNDE İÇ KONTROLÜN ÖNEMİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ BİR MODEL ÖNERİSİ. Route Education and Social Science Journal , 19, p. 161-174. Doi: 10.17121/ressjournal.871.
1639    1088


Özet
Günümüzde bankacılık ve türevi faaliyetler modern kapitalist sistemin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bankalar, bireylerden, ailelerden, firmalardan, hükümetlerden ve yabancılardan oluşan ekonomik sistemin tüm unsurlarının ilişkide olduğu ve yollarının kesiştiği kurumlardır. Bu yönüyle bankacılık sadece ekonomik değil sosyal hayatın da önemli bir bileşeni durumundadır. Geçmişte merkezinde bankacılığın olduğu çeşitli krizler yaşandı ve bu krizlerin büyük ekonomik ve sosyal maliyetleri oldu. Bankacılık faaliyetlerinde istikrarın ve paydaş güveninin oluşturulmasında iç kontrol sistemi kalitesinin önemi büyüktür. İç kontrol, işletme amaçlarının gerçekleştirilmesi, varlıkların korunması, hata ve hilelerin önlenmesi, bilgi asimetrisinin önüne geçilmesi, finansal raporların kalitesinin yükseltilmesi, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun faaliyette bulunulması gibi pek çok önemli beklentinin karşılanmasına dönük önlemler ve uygulamalar bütünüdür. İç kontrol kalitesi pek çok faktörün etkisi altında biçimlenirken pek çok faktörü de biçimlendirmektedir. Bu çalışmanın amacı bankacılıkta iç kontrolün önemi üzerinden çok değişkenli bir araştırma modeli önerisi geliştirmektir. Model önerisi çerçevesinde kurumsal yönetişim, kurumsal kültür, iç kontrol, ihtiyatlılık ve finansal raporların kalitesi değişkenleri arasındaki ilişkiler literatür yardımıyla tanımlanmaya çalışılmıştır. Değişkenlerin nasıl ölçülebileceği ve model kapsamında geliştirilebilecek hipotezler çalışma kapsamına alınmıştır. Ayrıca, değişkenler arası ilişkileri gösteren alternatif yollar da tanımlanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
İç kontrol, kurumsal yönetişim, kurumsal kültür, ihtiyatlılık, finansal raporlama.

Abstract
Banking and similar activities constitute the backbone of modern capitalist system in presence. Banks are instititions by which all the elements of the economic system i.e. individuals, families, firms, goverments and foreigners are related and intersected. In this regard, banking is an important component of not only economic but also social life. In the past there have been crisis in which banking took the central spot and these were both economically and socially costly. In banking activities, the quality of the internal control system is vital in creating stability and shareholder trust. Internal control is a complete set of precautions and applications intented to meet expactations such as realizing business goals, protecting assets, preventing mistakes, fraud and data asymetry; increasing the quality of the financial reports and complying with the national and international regulations. Being under the influnce of many factors, the quality of the internal control also forms many factors. The purpose of this study is to develop a multi-variable research method in terms of internal control. Using literature survey, it has been tried to identify the relations between corporate governance, corporate culture, internal control, accounting conservatism and the quality of financial reports. How to measure the variables and the possible hypothesises within the model are also included in the study. Besides it has been tried to define alternative ways showing the relations between variables.

Keywords
Internal control, corporate governance, corporate culture, accounting conservatism, financial report

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri