Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


BEŞYÜZYILDIR SÜREN GÖÇÜN SON TEMSİLCİLERİ

THE LAST REPRESENTATİVES OF İMMİGRATİON FOR FİVE HUNDRED YEARS

BEŞYÜZYILDIR SÜREN GÖÇÜN SON TEMSİLCİLERİ

 
Yazar : Nazım KURUCA  & Muammer AK  
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 19
Sayfa : 430-448
DOI Number: :
Cite : Nazım KURUCA & Muammer AK, (2017). BEŞYÜZYILDIR SÜREN GÖÇÜN SON TEMSİLCİLERİ. Route Education and Social Science Journal , 19, p. 430-448. Doi: 10.17121/ressjournal.861.
1346    1483


Özet
Doğu Karadeniz yaylaları kültür ve medeniyet hayatımızda çok özel bir yere sahiptir. Bu yaylalar, Türk inanç sistemi, kültür, sanat ve edebiyat hayatımızın bir nevi ilham kaynaklarını teşkil etmektedir. Yılın büyük bir kısmını yaylalarda geçiren yöre insanı, buraları günlük hayata dair uygulamaların bir parçası haline getirmiştir. Bölgede yaylacılık faaliyetleri asırların getirdiği bir sistematik üzerine yürütülmektedir. Giresun yaylaları sadece sahilden gelen göçerler tarafından değil aynı zamanda iç bölgelerden gelen göçerler tarafından da kullanılmaktadır. Özellikle Erbaa ve Karayaka göçerleri Giresun yaylalarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Tokat ve havalisinden Giresun yaylalarına asırlardır süren bir yaylacılık göçü bir sistematik üzerine sürdürülmektedir. Yaklaşık 250 km mesafeyi ve 12-15 günlük bir yürüyüşü ifade eden bu göç, asırlarca sürdürülmekte olup birçok kültürel değeri de bünyesinde barındırmaktadır. Bu çalışmada literatür taraması yanında, bizzat yaylacılık faaliyetini sürdüren göçerlerin bilgilerine de müracaat edilmiştir. Bu çalışma Giresun Üniversitesi “Giresun İli Araştırma Merkezi” tarafından sürdürülen bölgesel çalışmaların bir halkasını teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler
Giresun, Tokat, Erbaa, Karayaka, Yaylacılık

Abstract
The East Black Sea plateaus have a very special place in our culture and civilization lives. These plateaus constitute a kind of inspiration of the Turkish belief system, culture, art and literature lives. The locals who spend most of the year in the plateaus have made these places as a part of practice in daily life. The plateauing activities in the region have been carried out on a systematic basis for centuries. Giresun Plateaus are not only used by immigrants came from the coast, but also by immigrants from the inner regions. Especially immigrants from Erbaa and Karayaka are continuing their activities in Giresun Plateaus. This plateau migration, which has been going on to Giresun plateaus from Tokat and its region for centuries is being carried out on a systematic basis. This migration, which represents a distance about 250km and a walk of 12-15 days, has been going on for centuries which has many cultural values in it. In this study, besides the literature search, the information of the migrants continuing the plateau activity was also refered. This study constitutes a ring of regional studies carried out by Giresun University "Giresun Provincial Research Center".

Keywords
Giresun, Tokat, Erbaa, Karayaka, Transhumance

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri