Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


SURİYE ORDUSU VE SURİYE’NİN SİYASİ HAYATINDAKİ ROLÜ:1954-1958

SYRIAN ARMY AND ITS ROLE IN THE POLITICAL LIFE OF THE SYRIA

SURİYE ORDUSU VE SURİYE’NİN SİYASİ HAYATINDAKİ ROLÜ:1954-1958

 
Yazar : Ibraheem Saeed ALBAİDHANİ    
Türü :
Baskı Yılı : 2014
Sayı : 3
Sayfa : 410-420
DOI Number: :
Cite : Ibraheem Saeed ALBAİDHANİ , (2014). SURİYE ORDUSU VE SURİYE’NİN SİYASİ HAYATINDAKİ ROLÜ:1954-1958. Route Education and Social Science Journal , 3, p. 410-420. Doi: 10.17121/ressjournal.86.
6774    5756


Özet
Fransa Suriye’nin askeri kurumlarında art niyetli olumsuz bir politika izleyerek grupsal karşıtlıkları temel alan; etnik, dini ve ırki azınlıklara göre yetkilerin dağıtıldığı bir Suriye Ordusu oluşturdu ve geride bıraktı. Fransa bunu yaparken bölge halkının milli egemenlik ve bağımsızlık bilincinden yoksun olduğunu biliyordu. Etnik bilinçli ordu komutanlarının bir kısmı toplumun merkezi otorite alanlarını işgal etmeyi ve buna bağlı zenginlikleri ellerinde tutmayı temel amaç edinmişti. Fransa böyle bir ordu kurmakla, kendi okullarında yetişen bu subayların sürekli olarak ulusal konumlarını güçlendireceklerini ve kendilerini ulusal sadakat noktasında merkeze alacaklarını hesaplamıştı. Bundan dolayı başından itibaren Suriye ordusu Suriye’de her zaman hayati bir role sahip olmuştur. Suriye ordusunun şekillenmesinde etkili olan önemli faktörlerden birisi de Filistin sorunu olmuştur. 1948’de Arap topraklarının işgal edilmesi ve Arapların İsrail karşısında yenilgiye uğraması Suriye ordusu subaylarının kendilerini sorumlu görmelerine neden olmuştur. Bu durum subaylar arasında ciddi çekişmelere neden oldu. Subayların siyasete girmelerine ve karışmalarına yol açtı. 1949 Mart’ında darbesinin Lideri Hüsnü ile birlikte Ordu Suriye’de siyasetin merkezine yerleşti. Siyasi işlerin birçoğu Askeri komitelerin kontrolüne verildi. Edip Çiçekli iktidarı döneminde Dörtlü Albaylar komitesi bu durumun örneklerindendir. Daha sonra Adnan Maliki döneminde yine benze şekilde bir askeri konsey kuruldu. Bu konsey ülkede bütün yetkileri kendi kontrolünde tuttu. Suriye ordusu, ülke yönetiminde bu kadar önemli bir rol oynamakla birlikte, kendi içerisinde yetki bölüşümünün etnik, dini ve ırki temellere göre bölüşülmesinden dolayı hiçbir zaman bir mütecanis olmadı, hep iç mücadeleler yaşadı. O yıllarda Edip Çiçekli, Şam Subayları ve Baasçılar gibi gruplar birbirleriyle mücadele etti. Sovyetler Birliğinin devreye girmesi ile birlikte bu tartışmalar sosyalizm ideolojisiyle kamufle edildi. Bütün bu yaşananlardan ayrı olarak, 1958’de Mısır ile Suriye’nin birleşmesi sürecinde Suriye ordusu subayları ile Cemal Abdünnasır arasında yeni oluşumların ortaya çıkmasına neden oldu.

Anahtar Kelimeler
Suriye ordusu, Fransa, Suriye ordusu subayları

Abstract
France in the Surian's army institutions by watching a negative and malevolent policy which is based on the tribal, contrast and ethnic. According to religious and racial minorities it created a diconcentrated syrian army and left it behind. While doing this France was knowing that national sovereingty of the people was devoid from the consciousness of independence. The main purpose was to occupy the Ethnic conscious part of society and the central authority of the military commanders area and thus acquired the wealth in their hand. France with the establishment of such an army, and the officers who were growing in thier schools continuously strengthen their national positions and taken themselves to the center of national loyalty.Therefore, from the beginning of the Syrian army in Syria have always been a vital role.In the formation of Syrians army palestians problem was one of the most influential factor.In 1948 the invasion of Arab land and defeat of Arabs against Israel the Syrians army officers blamed themselves for this defeat.This situation has caused controversy between Syrians army. It has become the cause for officers to enter in politics.In March 1949 army with military leader Husnu moved to the center of politics. Many of political affairs were given to the control of the military committee. During the Edıp çiçekli reign Quartet Committee Officers was exemplified. Later, in the period of Adnan Maliki likewise a military council was formed.This council took all power of country under its control. Syrian armies play an important role while administrating their country, within its own division of powers and ethnic, because of religious and racial division it never become a homogenous , it always suffered internal struggles. In those years group like Edip çicekli, Damascus officers and baathists struggled to each other. With the introduction of the Soviet Union, these discussions were camouflaged with the ideology of socialism. Apart from all these incident, in 1958 during the unification of Egypt and Syria there is new formation came to light between Syrian army officers and Cemal Abdünnasır.

Keywords
Syrian army, France, Syrian army officers

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri