Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


CÜMLEYE DAİR PROBLEMLERE DAİR BİR ALAN YAZIN ARAŞTIRMASI

RESEARCH ON THE LİTERATURE ABOUT THE PROBLEMS OF THE SENTENCE

CÜMLEYE DAİR PROBLEMLERE DAİR BİR ALAN YAZIN ARAŞTIRMASI

 
Yazar : Bilge BAĞCI AYRANCI    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 18
Sayfa : 392-417
DOI Number: :
Cite : Bilge BAĞCI AYRANCI , (2017). CÜMLEYE DAİR PROBLEMLERE DAİR BİR ALAN YAZIN ARAŞTIRMASI. Route Education and Social Science Journal , 18, p. 392-417. Doi: 10.17121/ressjournal.808.
1432    1191


Özet
Bir dil içerisinde birbiri ile bağlantılı olarak sıralanmış kelimeler ya bir hüküm ifade ederek cümleyi ya da varlık ve hareketleri karşılayarak kelime gruplarını meydana getirirler. Bu belirli kurallara bağlı bir sıralanmadır. Bu kurallar dilden dile farklılık gösterebileceği gibi kökenleri birbirine yakın olan dillerde benzerlik de gösterebilir. Türkçede söz diziminin en mühim özelliği esas noktanın sonda bulunmasıdır. Türkçenin de çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bunlardan biri de gramer kitapları içerisinde farklı şekillerde sunulan cümle bölümüdür. Bu konuda bir bütünlüğe gitmek şüphesiz ki çeşitli soru işaretlerini de ortadan kaldıracaktır. Doğru bir Türkçe Öğretimi için öncelikle ve önemle Türkçe ile ilgili konularda fikir birlğine varmak gerekir. Ders kitapları açısından da bu netlik son derece önemlidir. Dilin nesilden nesile doğru aktarımı da yine Türkçe Dil Bilgisi terimlerinin ve içeriklerinin doğru ve tek bir temele dayandırılması ile mümkün olacaktır. Araştıma kapsamında zengin bir lüteratür taraması yapılmıştır. Araştırmanın konusu yeni oluşacak çalışmalar için konuya dikkat çekmek bakımından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler
Dil, cümle, dil bilgisi

Abstract
Words that are connected to each other in a language whether form a sentence expressing a judgment or form word groups referring toentities and actions. This ordering is done according to certain rules. These rules may differ from language to language and may have similarities in languages of which origins are close to each other. The most significant characteristic ofword order in Turkish is that emphasis is at the end of the sentence. There are some problems also in Turkish. One of them is the section related to sentence that is presented in different forms in grammar books. Securing integrity with respect to this subject will doubtlessly clear away some of the question marks. Correct matters relating primarily to Teaching Turkish Turkish consensus. Textbooks in terms of this clarity is extremely important. Again, the correct transfer from generation to generation the language Turkish Grammar terms and content are correct and it will be possible with a single basing a baseline. Research is a rich scope of lütera. The issue will consist of new research studies are vital to draw attention to the issue.

Keywords
Language, centence, grammar.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri