Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ZEHİRLİ LİDERLİK, ÖRGÜTSEL ZEHİRLENME VE ZEHİRLENMEYİ GİDERMEDE İFŞA OLASILIĞI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

A QUALITATIVE RESEARCH ON POSSIBILITY OF WHISTLEBLOWING AT ELIMINATING OF INTOXICATION AND TOXIC LEADERSHIP, ORGANIZATIONAL TOXICITY

ZEHİRLİ LİDERLİK, ÖRGÜTSEL ZEHİRLENME VE ZEHİRLENMEYİ GİDERMEDE İFŞA OLASILIĞI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

 
Yazar : Eylem BAYRAKÇI    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 18
Sayfa : 34-56
DOI Number: :
Cite : Eylem BAYRAKÇI , (2017). ZEHİRLİ LİDERLİK, ÖRGÜTSEL ZEHİRLENME VE ZEHİRLENMEYİ GİDERMEDE İFŞA OLASILIĞI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Route Education and Social Science Journal , 18, p. 34-56. Doi: 10.17121/ressjournal.767.
2023    2177


Özet
Kişisel çıkarlarıyla güdülenen ve başarısı uğruna yıkıcı, kaba, zorba ve hatta usulsüz davranışlarda bulunan zehirli liderlerin sergilediği bu davranışlar başta takipçileri olmak üzere örgüt çalışanları ve örgütün bütünü üzerinde olumsuz ve kalıcı etkilere neden olabilmektedir. Zehirli liderlerin yaptığı davranışlar örgüt üyelerinin motivasyonunu ve performansını olumsuz etkilerken örgütün verimliliğini de azaltabilmektedir. Zehirli davranışların önlenebilmesi için ifşa örgüt üyesinin önündeki davranış alternatiflerinden birisidir. Ancak, örgüt üyesinin ifşaya karar verebilmesi için uygun örgütsel koşulların sağlanması gerekir. Bu araştırmada sağlık çalışanlarının liderlerin (yöneticilerin) zehirli davranışlarını ve örgütsel zehirlenmeyi önlemek ve/veya gidermek için ifşayı etkili bir mekanizma olarak algılayıp algılamadıkları ve ifşa olasılıkları nitel görüşme yöntemiyle araştırılmıştır. Çalışmanın nitel yöntemle yapılması çalışanların örgütsel zehirlenmeyi önlemek/düzeltmek için tercih edebileceği diğer davranış olasılıklarının da belirlenmesini sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler
zehirli liderlik, örgütsel zehirlenme, ifşa

Abstract
Toxic leaders who are motivated with his/her personal interests exhibit devastating, rude, tyrant and even irregular behaviours and these behaviours may cause negative and permanent effect upon organization’s employees, the whole organization and the followers being in the first place. While toxic leaders’ behaviours affect motivation and performance of the organization members negatively, organization’s productivity may decrease. To prevent toxic behaviours, whistleblowing is an alternative behaviour of organization member. However, in order that the organization member decide for whistleblowing, proper organizational conditions need to be provided. In this search in order to prevent and/or remove toxic behaviours and organizational toxicity that if healthcare professionals’leaders (managers) perceived whistleblowing as an effective mechanism or not and whistleblowing possibilities were researched via qualitative interview method. Qualitative method in this study helps employees prefer other behaviour possibilities to prevent/correct organizational toxicity.

Keywords
toxic leadership, organizational toxicity, whistleblowing

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri