Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ANADOLU ALEVİLERİNİN İNANÇSAL BAĞLAMDA TALEPLERİ

ANATOLIAN ALEVIS’ DEMAND THAT RELIGIOUS CONTEXT

ANADOLU ALEVİLERİNİN İNANÇSAL BAĞLAMDA TALEPLERİ

 
Yazar : Yılmaz CEYLAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 14
Sayfa : 206-221
DOI Number: :
Cite : Yılmaz CEYLAN , (2017). ANADOLU ALEVİLERİNİN İNANÇSAL BAĞLAMDA TALEPLERİ. Route Education and Social Science Journal , 14, p. 206-221. Doi: 10.17121/ressjournal.676.
9638    4451


Özet
Selçuklulardan ve Osmanlıdan sonra Türkiye Cumhuriyetinin bir unsuru olan Aleviler, vatandaş olarak temel hak ve özgürlükler bağlamında ülkelerinden çeşitli taleplerde bulunmaktadırlar. Bu talepler çeşitli alevi örgüt ve gruplarınca farklılık arz etmektedir. Bu talepler çok farklı şekillerde karşımıza çıksa da dini bir örgütlenme özelliği sergileyen Alevilerin inançsal bağlamdaki talepleri elbette ki önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmayla Alevi vatandaşların inançsal bağlamdaki talepleri üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, Alevi vatandaşların taleplerinin ne olduğu ve tam olarak nasıl olması gerektiğini anlamaya yöneliktir. Bu çalışmaya zemin teşkil eden araştırma, nitel araştırma desenine göre tasarlanmıştır. Çalışmanın evreni, Tunceli merkez, Çorum merkez, Muş’un Varto ilçesi ve Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesidir. Örneklemimiz ise, buralardan seçilen katılımcılardan ibarettir. Buralardan seçilen katılımcılar, maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemine göre seçilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, Alevilerin inançsal bağlamdaki taleplerinin üç başlık altında toplanabileceği görülmüştür: Diyanet İşleri Başkanlığı, Cemevleri statüsü ve Alevi inanç rehberlerinin (Dedelerin) durumu.

Anahtar Kelimeler
Anadolu Aleviliği, vatandaşlık, talep

Abstract
After the Seljuks and Ottomans, the Alevis, an element of the Republic of Turkey, are in various demands from countries under the basic rights and freedoms as citizens. These requests differ from the various Alevism organizations and groups. Of course, these requests are of great importance in the religious context of the Alevis who exhibits a religious organization characteristic, even if they are confronted in many different forms. İn this article, we focus on demand of alevis that is religious context. The study purpose, we try to understand what demand of alevis and what exactly should be. This study is prepared in a qualitative pattern. Varto, Tunceli, Çorum and Haci Bektaş are chosen as the universe and the participants are chosen as the sample. As a result, demands of alevis are collected three titles: Diyanet İsleri Baskanlığı, Cemevi status and Dede status.

Keywords
Anatolian Alevis, citizenship, demand

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri