Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


CEZAYİR’DE ERGEN KIZLAR ARASINDA İNTİHAR EĞİLİMİ

A PSYCHOLOGICAL APPROACH OF ATTEMPT SUICIDE TO TEENAGE GIRL

CEZAYİR’DE ERGEN KIZLAR ARASINDA İNTİHAR EĞİLİMİ

 
Yazar : Nour el-Houda Bezraoui    
Türü :
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 14
Sayfa : 101-113
DOI Number: :
Cite : Nour el-Houda Bezraoui , (2017). CEZAYİR’DE ERGEN KIZLAR ARASINDA İNTİHAR EĞİLİMİ. Route Education and Social Science Journal , 14, p. 101-113. Doi: 10.17121/ressjournal.673.
7399    4521


Özet
Ergenlik yetişkinlik ile çocukluk arasında bir geçiş dönemidir. Bu dönemde hızlı geçişler, farklı krizler ve güçlükler birlikte birlikte yaşanır. Bu dönem; “Muhayyel bir alem tasarımının olduğu ve bu tasırımın gerçeklerle karşılaşıldığında hayal kırıklıklarına neden olduğu bir kriz aşaması” olarak değerlendirilir. Öyle ki hayal kırıklığı kişiyi intihar aşamasına kadar götürür. İntihar girişimi çevredekilere kendisini anlamaları ve kendisine yardım etmeleri için bir şifreli mesaj olarak sunulur. Konunun önemine binaen bu araştırmada Tilimsan kentinde intihar girişiminde bulunan ve yaşları 17-19 arasında değişen iki ergen kızla yapılan görüşmelerden ve vaka incelemelerinden elde edilen veriler ışığında bu araştırma yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler
İntihar Eğilimi, Psikolojik Yatkınlık, Ergen Kızlar

Abstract
Adolescence is a transit stage (transformation) between childhood and adulthood. It is also seen as a critical and complex because of the multiple; rapid and strong transitions that have occurred at all levels; which led some to say: « that teenage girl is able to imagine and representing an imaginary world which makes them vulnerable to disappointment when they come into contact with reality ». Disappointment these circumstances and to the point of suicide as a message to another’s and the surrounding cannot grasp their meaning only through decoding (decoded) in order to understand and provide assistance and help to the owner. Starting from the importance of detecting the psychological causes and social conditions behind the attempt of suicide among young people in general and the teenage girl in particular; this study was to look at teenage girl psychology made to commit suicide; through a psychological approach of two clinical cases (applying the Rorschach test).

Keywords
suicide attempt- psychological approach- teenage girl.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri