Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ANTİK YUNAN FELSEFESİNDE “FANTASİA” KAVRAMI VE RÖNESANS RESİM SANATINA YANSIMA BİÇİMLERİ

THE CONCEPT “FANTASİA” IN GREEK PHİLOSOHY AND REFLECTİON RENAİSSANCE PAİNTİNG ART FORMS

ANTİK YUNAN FELSEFESİNDE “FANTASİA” KAVRAMI VE RÖNESANS RESİM SANATINA YANSIMA BİÇİMLERİ

 
Yazar : Samet DOĞAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2016
Sayı : 11
Sayfa : 163-178
DOI Number: :
Cite : Samet DOĞAN , (2016). ANTİK YUNAN FELSEFESİNDE “FANTASİA” KAVRAMI VE RÖNESANS RESİM SANATINA YANSIMA BİÇİMLERİ. Route Education and Social Science Journal , 11, p. 163-178. Doi: 10.17121/ressjournal.563.
10652    3405


Özet
Bu makalede Antik Yunan Felsefesinde sıkça tartışma konusu olan fantasia kavramının sanat ile ilişkisi ve Rönesans resim sanatındaki yansımaları incelenecektir. Bu amaçla önce kavramın anlamı ve içeriği üzerinde durulacaktır. Ardından fantasia kavramının Antik Yunan Felsefesinde hangi anlamlarda kullanıldığını, doğasının ve işlevinin ne olduğunu bu dönem filozoflarının görüşleri çerçevesinde incelenecektir. Son bölümde ise fantasia kavramıyla ilişkilendirilebilecek Rönesans ressamları ve konu ile ilişkili yapıtları incelenecektir. Bu çalışma süresince fantasia'nın resim sanatına etkileri ve sanatsal yaratıcılığa hangi boyutta aracılık ettiği açıklanmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler
Fantasia, Rönesans, sanat, resim

Abstract
In this article, the relationship of art with the concept of fantasia which is often the subject of debate in Ancient Greek Philosophy and its reflections in Renaissance art paintings will be examined. For this purpose, firstly the meaning of the concept and content will be focused. Then, in which means the concept fantasia was used in ancient Greek philosophy, what were its nature and functions… These topics will be examined in the framework of the opinions of philosophers in this period. In the last part, the Renaissance painters who can be engaged with fantasia concepts and their works related with the topic will be examined. During this study, Fantasia’ effects on art painting and in which dimension it was an intermediary in artistic creativity of art will be explained.

Keywords
Fanatsia, Renaissance, art, painting

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri