Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


MART 1949 HÜSNİ ZAİM DARBESİNDE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN POZİSYONU

THE POSITION OF THE UNITED STATES OF COUP HUSNI ZAIM IN MARCH 1949

MART 1949 HÜSNİ ZAİM DARBESİNDE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN POZİSYONU

 
Yazar : Ibraheem Saeed ALBAİDHANİ    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 6
Sayfa : 382-389
DOI Number: :
Cite : Ibraheem Saeed ALBAİDHANİ , (2015). MART 1949 HÜSNİ ZAİM DARBESİNDE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN POZİSYONU. Route Education and Social Science Journal , 6, p. 382-389. Doi: 10.17121/ressjournal.296.
8710    5271


Özet
Bu araştırma, 30 Mart 1949’da Suriye’de meydana gelen ve CIA’nın desteğiyle gerçekleştiği söylenen darbede Amerika’nın rolünü araştırmak ve açıklamaktır. Bu darbenin yapılmasının saiklerinden birisinin TABLİNE şirketinin-Körfezden Sayda kentine uzanan Arap Petrol Boru Hattı’nın ihalesini alan ABD petrol şirketi-Suud petrollerini Akdeniz’e taşıma ihalesini alması ve bu konudaki tekeli ele geçirmesi çabası olarak açıklanmaktadır. Darbenin lideri olan General Hüsni Zaim’n Amerikan istihbaratıyla yakın ilişkisi olduğu çeşitli kaynaklarda açıklanmaktadır. Amerika’nın bölgedeki ortağı olan İngilizlerin ve Müttefiki olan Arap yöneticilerinin çıkarlarını korumak için böyle bir yola başvurduğu söylenmektedir. Bu makale petrol çıkarları doğrultusunda meydana geldiği söylenen darbenin lideri olan Genaral Hüsni Zaim’in bu ilişkilerini belgeler ışığında açıklamaktır. Belgeler bu ilişkiyi teyid etmemekle beraber, ABD’nin petrol boru hattı ve bölgedeki müttefiklerini koruma çabasının etkili olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler


Abstract
This research is taking place in Syria on 30 March 1949, to investigate the role of America in the said coup took place with CIA support and explain. The tender for the area to receive the tender transportation to the Mediterranean to the US oil company-Saudi oil this coup made the motives of someone TABLE companies ranging from the city of Sayda from the-Gulf Arab oil pipeline and a monopoly on this subject is described as an attempt to seize. The leader of the coup, General Hosni Zaim'n describes the various resources that the close relationship with US intelligence. America's partner in the region to protect the interests of the British and ally with Arab rulers are said to apply to such a path. This article said the leader of the coup that occurred in the interests of oil Genaral Hosni Zaim's documentation to explain in the light of this relationship. Although the documents do not confirm this relationship it can be said to be effective in the US allies in the region to protect the pipeline and efforts.

Keywords

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri