Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ÊZİDÎLİĞİ SOSYOLOJİK-TARİHSEL BİR YAKLAŞIMLA ANLAMAYA ÇALIŞMANIN GEREKLİLİĞİ

NECESSITY OF UNDERSTANDING YAZIDISM WITH A SOCIOLOGICAL-HISTORICAL APPROACH

ÊZİDÎLİĞİ SOSYOLOJİK-TARİHSEL BİR YAKLAŞIMLA ANLAMAYA ÇALIŞMANIN GEREKLİLİĞİ

 
Yazar : Nurdan ŞARMAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5
Sayfa : 546-570
DOI Number: :
Cite : Nurdan ŞARMAN , (2015). ÊZİDÎLİĞİ SOSYOLOJİK-TARİHSEL BİR YAKLAŞIMLA ANLAMAYA ÇALIŞMANIN GEREKLİLİĞİ. Route Education and Social Science Journal , 5, p. 546-570. Doi: 10.17121/ressjournal.277.
9232    5893


Özet
Din, sosyal bir olgu olmanın doğal bir sonucu olarak evirilerek gelişir. Ancak bu evirilme süreci doğal bir seyirde gelişebildiği gibi zorunlu reforme etkisiyle sekteye uğramış ve doğallıktan uzaklaşmış bir sürece de dönüşebilir. Bu durumda partikülarist bir tutum olmaksızın bir dinin özünü ve geçmişini anlamak da zorlaşacaktır. Bir dini tarihiyle, felsefesiyle, kültürel özellikleriyle ve diğer dinlerin özüyle bir bütün olarak anlamanın en iyi yolu onu, -başka bir dini merkeze koymaksızın- tarafsız değerlendirmeyle ele almaktan geçmektedir. Bu da dinler tarihinin verilerini de kullanarak bir dini sosyolojik-tarihsel bir temelde ele almayı gerektirmektedir. Bilimsel bir metot içerisinde din sosyolojisi ve dinler tarihinin verileriyle ele alınıp değerlendirilmeye ve anlaşılmayan çok ihtiyaç duyan dini olgulardan biri de Êzidîlik’tir. Zira bu din genellikle nesnel olmayan yöntemlerle anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Êzîdîlik, Din, Tarih, Sosyoloji

Abstract
Religion, as a result of being a social phenomenon that progresses with inversion. But this inversion process can be developed in a natural way on the contrary, turned into a process that interrupted due to effect of mandatory of reform and lost its own spontaneity. In this case, without a particularist attitude it will be getting diffucult to figure out a religion's essence and history. The best way of figuring out a religion entirely with its history , philosophy , cultural specifications and essence of another religions' is required -to not centre another religion- evaluating impartial. And this is required to handle a religion on a sociological-historical base utilizing history of religions' datas. Yazidism, is one of the most required religious phenomenon that must be handled and evaluated within scientific method, utilizing religion sociology and history of religions datas. Forasmuch, generally this religion has been sunk in and explained with not objective methods.

Keywords
Yazıdısm, Religion, History, Sociology.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri