Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


KAZAK EDEBİ DİLİ TERMİNOLOJİSİNİN BAZI MESELELERİ

SOME PROBLEMS OF KAZAHK LITERARY LANGUAGE TERMINOLOGY

KAZAK EDEBİ DİLİ TERMİNOLOJİSİNİN BAZI MESELELERİ

 
Yazar : Omarali Aybaev   Çeviren  Mehmet Kahraman
Türü :
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 48
Sayfa : 732-742
DOI Number: :
Cite : Mehmet KAHRAMAN , (2020). KAZAK EDEBİ DİLİ TERMİNOLOJİSİNİN BAZI MESELELERİ. Route Education and Social Science Journal , 48, p. 732-742. Doi: .
    


Özet


Anahtar Kelimeler
Edebi dil, terminoloji, terim sistemi, terimsel sözcük, terin sözlük

Abstract
Kazak toplumunu derinden etkileyen, geçen asrın başında Ekim Devrimiyle başlayan yeni dönemde devlet ve parti eliyle yürütülen Kazak dilinin ölçünlü dil haline getirilmesi ve bilim dilinin kurulması yönünde atılan adımlar anlatılmıştır. Kazak yazı sistemi ve alfabe seçimi gibi konulara kısaca değinilmiş, Kazak dili sözvarlığının geliştirilmesi ve terim hazinesinin kurulması için devlet kurumları ve aydınlarının elbirliğiyle yapmış olduğu mücadeleye dikkat çekilmiştir. Vatansever Kazak aydınlarının kendi dillerini geliştirme ve başka dillerle boy ölçüşecek niteliklerle donatılması için yapılan çalışmalar gözden geçirilmiştir. Bu çalışmalar onar yıllık dilimler haline 20-30. yıllar, 30-40. yıllar, 40-60. yıllar ve 60-70. yıllarda gazete ve dergilerde, günlük ve aylık bültenlerinde yer alan terim bilim çalışmaları kronolojik sıra içinde incelenmeye çalışılmış ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Ömirzak Aytbaev’in 1984’te ‘‘Kazakistan SSR GA Haberleri Fillologiya Seriyası’’nın 4. Sayısı, 1-8. Sayfalarında yayınlanan ‘‘Kazak Edebi Dili Terminologiyasının Keybir Meseleleri’’ adlı makalesinin Türkçeye aktarılma çalışması olup o dönemde Kazak makale/yazı geleneğinde olmayan özet ve sonuç bölümleri tarafımızdan ilave edilmiştir.

Keywords
Literary language, terminology, term system, term words.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri