Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE DEĞER ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİLERİN OLUŞTURDUĞU METAFORLARIN İNCELENMESİ

THE INVESTIGATION OF THE METAFOR OF THE STUDENTS OF THE 4th GRADE SOCIAL STUDIES

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE DEĞER ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİLERİN OLUŞTURDUĞU METAFORLARIN İNCELENMESİ

 
Yazar : Sema BERBER  & Bülent GÜVEN  
Türü :
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 37(2)
Sayfa : 636-658
DOI Number: :
Cite : Sema BERBER & Bülent GÜVEN, (2019). 4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE DEĞER ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİLERİN OLUŞTURDUĞU METAFORLARIN İNCELENMESİ. Route Education and Social Science Journal , 37(2), p. 636-658. Doi: 10.17121/ressjournal.1930.
1066    792


Özet
Bu araştırmada 4. Sınıf Sosyal bilgiler dersinde değer öğretimi kapsamında ele alınan Saygı ve Hoşgörü değerleri ile ilgili öğrencilerin oluşturdukları metaforları inceleyebilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Çanakkale il merkezinde bulunan, random yolla seçilen 6 ilkokulda 4. Sınıf olarak öğrenimlerine devam eden 540 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Saygı” kategorisinde en çok oluşturulan metaforların “büyüklerimiz” ve “sevgi” metaforları olduğu tespit edilmiştir. En fazla metafor üretilen kodların ise “yakın çevre” ve “duygu” kodları olduğu görülmüştür. “Hoşgörü” değerine ilişkin öğrencilerin oluşturduğu metaforlar ise yakın çevre, duygu, uyum, yüceltme kodları şeklinde sınıflandırılmıştır. “Sevgi Saygı Geliştirme” temasına ilişkin olarak “yakın çevre” ve “duygu” kodlarında en fazla metafor oluşturulduğu belirlenmiştir. Oluşturulan metaforlar arasında hoşgörü değerine yönelik olanlarda sayıca azlık gözlenmiş bu durumun hoşgörü değerinin saygı kadar günlük konuşmalarda ve ders kitaplarında tekrarlanmayışından ya da kavramın daha soyut algılanışından kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür. Yaş grubu özelliğinin yanı sıra 66 aylık olarak ilkokula gelişlerde düşünüldüğünde katılımcıların hala somut işlemler döneminde bulunmaya devam edişleri bu düşünceyi destekler niteliktedir.

Anahtar Kelimeler
Sosyal Bilgiler, İlkokul, Değerler

Abstract
In this study, it is aimed to examine the metaphors created by students about Respect and Tolerance values within the scope of value education in 4th Class Social Studies course. The study group consisted of 540 students in 6 primary schools in Çanakkale province center who were randomly selected. The study was conducted in accordance with the qualitative research method. Content analysis was used to analyze the data. The most generated metaphors in the category of respect say elders category and or love met metaphors. The most metaphor produced codes were “close environment” and “feeling in codes. Among the metaphors that were created, it was thought that the value of tolerance could be caused by the lack of repetition of the value of tolerance and the more abstract perception of the concept. The fact that the participants still continue to be present during the concrete period due to the age group characteristic supports this idea.

Keywords
Social Studies, Primary School, Values

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri