Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


BATILILAŞMA DÖNEMİ TÜRK ROMANINDA ROMAN KAHRAMANI VE OLAY YÖNLENDİRİCİSİ OLARAK MÜREBBİYE

THE WESTERNIZATION PERIOD IS THE NOVEL HERO IN THE TURKISH NOVEL AND THE GOVERNESS AS EVENT LEADER

BATILILAŞMA DÖNEMİ TÜRK ROMANINDA ROMAN KAHRAMANI VE OLAY YÖNLENDİRİCİSİ OLARAK MÜREBBİYE

 
Yazar : Abdullah ACEHAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 32
Sayfa : 1-22
DOI Number: :
Cite : Abdullah ACEHAN , (2018). BATILILAŞMA DÖNEMİ TÜRK ROMANINDA ROMAN KAHRAMANI VE OLAY YÖNLENDİRİCİSİ OLARAK MÜREBBİYE. Route Education and Social Science Journal , 32, p. 1-22. Doi: 10.17121/ressjournal.1499.
1455    1215


Özet
Osmanlı Devleti’nin Batılılaşma macerasının getirmiş olduğu unsurlardan birisi de mürebbiyelerdir. Varlıklı ailelerin çocuklarının daha iyi yetişmeleri, yabancı dil öğrenmeleri ve Batılı eğitim almaları amacıyla evlere alınan bu mürebbiyelerden bir kısmı zamanla asli görevlerinin dışına çıkarlar ve ahlak dışı olaylara sebebiyet verirler. Bahse konu olan bu mürebbiyeler, sosyal hayatın bir nevi yansıma durumunda bulunan edebiyata da konu olmuşlar. Bazen eserin hem adı hem de merkezi kahramanı, bazen de sıradan bir kahraman / tip olarak tahkiyeli eserlerde yer almışlardır. Bu türden romanlarda yer alan mürebbiyeler, yer yer yanlış batılılaşmanın yer yer de eğitim sistemimizdeki aksaklıkların ve ahlaki yapıdaki bozulmanın bir nevi göstergesi durumundadırlar.

Anahtar Kelimeler
Edebiyat, roman, mürebbiye, batılılaşma, eğitim.

Abstract
One of the elements that the Ottoman Empire brought about by the Westernization adventure is the governess. Over time, some of these mobsters who are taken into the marriage for the betterment of children of wealthy families, foreign language learning and western education, get out of their primary duties and cause immoral events. These governess have been the subject of literature which is a reflection of social life. Sometimes the work is both a name and a central hero, sometimes as an ordinary hero / type. Somewhere in the novels, the folks are in some cases a misrepresentation of the false westernization, and some of the disruptions in our educational system and the deterioration of the moral structure.

Keywords
Literature, novel, governess, westernization, education.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri