Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


KİBRİTÇİ KIZ VE ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU MASALLARININ ÇOCUK EĞİTİMİNE VE DEĞER EĞİTİMİNE KATKISI

THE MATCH GIRL AND THE UGLY DUCKLING FAIRY TALES OF CONTRIBUTION TO CHILD EDUCATION AND VALUE EDUCATION

KİBRİTÇİ KIZ VE ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU MASALLARININ ÇOCUK EĞİTİMİNE VE DEĞER EĞİTİMİNE KATKISI

 
Yazar : Çiğdem ÇAM TÜRKAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 30
Sayfa : 1007-1013
DOI Number: :
Cite : Çiğdem ÇAM TÜRKAN , (2018). KİBRİTÇİ KIZ VE ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU MASALLARININ ÇOCUK EĞİTİMİNE VE DEĞER EĞİTİMİNE KATKISI. Route Education and Social Science Journal , 30, p. 1007-1013. Doi: 10.17121/ressjournal.1445.
3000    1129


Özet
Çocuk eğitiminde yazılı ve sözlü edebiyat ürünlerinden istifade etmek büyük önem taşır. Çocukların kavraması zor durumları somutlaştırarak anlatan masalların, eğitimde kullanılan önemli bir araç olduğu kabul edilir. Hayalle gerçeği birlikte bulunduran, hayvanları, bitkileri veya nesneleri insana özgü davranışlarla etkili bir şekilde kullanan bu edebi eserler; düş-gerçek ikilemini belli dönemlerde birlikte yaşayan çocuklar için tanıdık bir dünyanın kapılarını aralar. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren masallar çocukların ilgisini çeken bir tür olmuştur. Çocukları bu kadar etkileyen ve çocukların dikkatini çeken eserlerin istendik davranış ve değer kazanımında araç olarak kullanılması kaçınılmaz olmuştur. Edebiyat ürünlerimizden masallar da çocuklarımızı yetiştirirken onlara istendik davranışları aktarmada kullandığımız eğitim araçlarından biridir. İnsanlar değerleri önemser ve onlara anlam katar. Toplum ve insan hayatı için anlam ifade etmeyen bir değeri canlı tutmak zordur. Çünkü değeri canlı tutan toplumların, grupların ya da insanların değere anlam yüklemesi ve değeri değerli kılmasıdır. Değerleri incelemek insanların tutum ve davranışlarını ortaya koymak için gereklidir. Bu çalışmada Andersen masallarından Kibritçi Kız ve Çirkin Ördek Yavrusu masaları ele alınmış ve bu masalların çocuk eğitimine ve değer eğitimine katkıları incelemiştir.

Anahtar Kelimeler
Andersen masalları, çocuk eğitimi, değer eğitimi, masal.

Abstract
It is of utmost importance to take advantage of written and oral literary products in child education. The concept of children is considered to be an important tool used in education for describing difficult situations. These literary works, which use imagery and animals, plants or objects in an effective way with human behavior, dream-real dilemma between children who live together in certain periods of a familiar world. For this reason, from early ages, the tale has become a kind of attracting children. It has become inevitable to use children's works that are so influential and attracting children's attention as a tool for their own behavior and appreciation. Tales from our literary products are also one of the educational tools we use to convey our attitudes towards children when we raise our children. People value their values and add meaning to them. It is difficult to keep a value that is meaningless for society and human life. This is because values, societies, groups, or people that keep alive value make sense of value and value it. Examining values is necessary to demonstrate people's attitudes and behaviors. In this study, the Andersen fairy tales of the Match Girl and the Ugly Duckling were discussed and their contributions to children's education and value education were examined

Keywords
Andersen Tales, Child Education, Value Education, Tale

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri