Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ÜÇÜNCÜL İLİŞKİLER ve VİCDAN

TERTIARY RELATIONS AND CONSCIENCE

ÜÇÜNCÜL İLİŞKİLER ve VİCDAN

 
Yazar : Cahit ASLAN    
Türü :
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 30
Sayfa : 1034-1042
DOI Number: :
Cite : Cahit ASLAN , (2018). ÜÇÜNCÜL İLİŞKİLER ve VİCDAN. Route Education and Social Science Journal , 30, p. 1034-1042. Doi: 10.17121/ressjournal.1301.
1124    765


Özet
Çağdaş sosyoloji, değişikliği etkileyen faktörleri sıralarken, teknolojik değişimleri her zaman en ön saymaktadır. Dijital teknoloji artık günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden bu dijital süreçler sosyolojik düşüncenin merkezinde yer almaya başladı. Çünkü bilgi teknolojileri ve internet, yeni toplumsal yapılar ve ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu yeni ilişkiler kendi sosyal sonuçlarını yarmaktadır. Burada C. H Cooley, insanların ilk kez birileriyle kurdukları ilişikinin doğasına bakarak birincil ilişkileri, devam eden değişmenin sonucunda oluşan ilişkileri de ikincil ilişkiler olarak tanımladı. Ancak, günümüzde dijital devrim topluma yeniden şekillendirmektedir. Artık bir network toplumundan bahsedilmektedir. Öyleki bu ilişkiler yeni bir ahlak ve hukuk, kimliklerin yeniden inşasını, yeni sosyal hareketleri ve protesto ve eylem biçimlerini, hatta suç biçimlerini yaratıyor. Bütün bu süreçleri “üçüncül ilişkiler ve vicdan” kavramı altında tanımlayabiliriz.

Anahtar Kelimeler
Üçüncül İlişkiler, Vicdan, Sosyal Değişme, Dijital Devrim.

Abstract
Contemporary sociology, while ranking factors affecting change, always counts technological changes at the front. Digital technology is now an integral part of daily life. So this digital process began to take place in the center of sociological thought. Because information technology and internet tend to establish new social structures and relationships. These new relationships create their own social consequences. Here H C. Cooley, referring to the nature of the relationship the people have established with each other for the first time, identified the primary relationships and identified the relationships resulting from the ongoing change as secondary relationships. However, the digital revolution is reshaping society today. Now it is talking about a network society. These relationships create a new morality and law, rebuilding of identity, new forms of social movements, protest and action and even new forms of crime. All these processes can be identified under the concept of "tertiary relations and conscience."

Keywords
Tertiary Relations, Conscience, Social Change, Digital Revolution.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri