Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


OECD ÜLKELERİNDE AR-GE HARCAMALARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: PANEL VERİ ANALİZİ
Bu çalışmanın amacı, 22 OECD ülkesi verisi kullanılarak 2006 – 2015 dönemi için AR-GE harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla panel birim kök testleri yapılmış olup, panel eşbütünleşme testleri ve panel nedensellik analizi kullanılmıştır. Ekonomik büyüme göstergesi olarak kişi başına düşen milli gelir (GDP), AR-GE harcamaları göstergesi olarak ise yine kişi başına düşen Ar-Ge harcamaları (RD) verileri kullanılmıştır. Çalışma OECD kapsamlı olduğundan dolayı, Ar-Ge harcaması verisi bulunan OECD ülkeleri seçilip, aynı yıllar için (2006 – 2015) düzenlenip panel veri haline getirilmiştir. Her iki değişkene (GDP ve RD) yapılan birim kök test sonucunda, seriler birinci farkları alındığında durağan hale gelmiştir. Düzeyde durağan olmadığı belirlenen serilerin birinci farkları alınarak yapılan Kao ve Pedroni panel eşbütünleşme testleri sonucunda iki değişken arasında sözü edilen ülkelerde eşbütünleşme ilişkisinin mevcut olduğu bulunmuştur. Yapılan Granger nedensellik analizi sonucunda ise; Ar-Ge harcamaları ve ekonomik büyüme değişkenleri arasında karşılıklı olarak anlamlı bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Bu çalışmanın amacı, 22 OECD ülkesi verisi kullanılarak 2006 – 2015 dönemi için AR-GE harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla panel birim kök testleri yapılmış olup, panel eşbütünleşme testleri ve panel nedensellik analizi kullanılmıştır. Ekonomik büyüme gösterges

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri