Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


Y ve Z KUŞAĞI ÇALIŞANLARININ İŞ TUTUM FARKLILIKLARININ İNCELENMESİ: TRC1 (GAZİANTEP, ADIYAMAN, KİLİS) ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN ÖRNEĞİ
Özet Özellikle son yıllarda küresel demografilerde yaşanan değişiklikler hem kuşaksal farklılıklara hem de çalışanların iş tutumlarında değişikliklere yol açmıştır. İşgörenin işine yönelik tutumları organizasyonların başarısının anahtarlarından biridir. Başarılı olmak ve amaçlara ulaşabilmek için kilit faktör, iş tutumlarının kuşaklar arasındaki farklılıklar gözetilerek anlaşılması, yönetilmesi ve yönlendirilmesidir. Bu araştırmanın amacı Gaziantep, Adıyaman ve Kilis (TRC1 Bölgesi) Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerdeki Y ve Z kuşağı işgörenlerin iş tutum farklılıklarını belirlemektir. Bu kapsamda, TRC1 Bölgesi’nde çalışan 720 işgören üzerinde uygulanan anket yoluyla veriler toplanmıştır. Buna göre, araştırmaya katılan çalışanların %72,6 Y kuşağı, %27,4’ü ise Z kuşağı işgörenlerden oluşmuştur. 2017 yılı itibariyle iş dünyasında yer alan Y kuşağının en küçüğü 22 yaşında, en büyüğü ise 36 yaşındadır. Ancak, en büyüğü 21 yaşında olan Z kuşağının son birkaç yıl içerisinde iş dünyasında yer aldığı söylenebilir. Araştırmaya katılan Y ve Z kuşağı çalışanın iş tutum farklılıklarının analiz sonuçları değerlendirildiğinde; Y ve Z kuşağı çalışanın işe yönelik kanaatkar tutumları, rekabetçi tutumları, yenilikçi tutumları, süreç odaklı ve iş odaklı yaklaşımları ile işin başarılmasında işin tarif edilmesinin yeterli olduğuna ilişkin iş tutumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, “sonuç odaklı olma”, “otoriteye ve kurallara saygı duyma”, “işyerine sadık bir şekilde uzun süre çalışarak kariyerini ilerletmeye çalışma”, “farklı iş arayışları içerisinde olma” ve “kısa dönemlerde çok sayıda iş değişikliği yapabilme” iş tutumları açısından Y ve Z kuşağı arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Y kuşağı, Z kuşağı, iş tutumu.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri