Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


HARB-İ UMÛMÎ ÖNCESİNDE EMPERYAL DEVLETLERİN BAĞDAT’TAKİ FAALİYETLERİ VE OSMANLI DEVLETİNİN BU FAALİYETLER KARŞISINDAKİ TUTUMU
Bu çalışma, emperyal devletlerin Harb-i Umumi öncesinde Bağdat’taki faaliyetlerine odaklanmaktadır. Bağdat; jeopolitik ve jeostratejik konumundan ötürü Harb-i Umûmî öncesinde emperyal devletlerin yoğun bir şekilde siyasi, dini ve ekonomik müdahalelerine şahit olmuştur. Özellikle İngiltere ve Rusya bu süreçte konsoloslukları vasıtası ile Bağdat’ta hâkimiyet tesis edebilmek için birbirleriyle kıyasıya bir yarış içerisine girmişlerdir. Bu kapsamda da İngiliz ve Rus konsolosluk temsilcileri Osmanlı yerel idarecilerinin gözetiminde sık sık Bağdat ve çevresine geziler düzenleyerek buralarda bulunan aşiretleri kendi taraflarına çekip onlardan birtakım istihbari bilgiler elde etmek için ciddi çaba sarf etmişlerdir. Buna karşılık Kaiser Wilhelm önderliğindeki Almanya ise aynı süreçte Osmanlı ile mevcut iyi ilişkilerini kullanarak İngiltere’nin muhalefetine rağmen Bağdat ve çevresinde petrol araştırması yapmaya başlamıştır.

Anahtar Kelimeler
Bağdat, Aşiret, İngiltere, Rusya, Almanya

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri