Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN-TEKNOLOJİ DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARIYLA ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLIŞKİNİN İNCELENMESİ
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları ile çevreye yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı 2. yarıyılında Kütahya il merkezinde öğrenim gören 907 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Bu araştırmada İlişkisel tarama yönteminin kullanılmış ve verilerin toplanmasında Gökçe vd. (2007) tarafından geliştirilmiş olan “İlköğretim Çevre Tutum Ölçeği” ile Kenar ve Balcı (2012) tarafından geliştirilmiş olan “Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği’’ kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizleri için; tanımlayıcı istatistiksel metotların (frekans, yüzdelik, aritmetik ortalama, ? standart sapma,) yanı sıra tek yönlü varyans analizi LSD testi, bağımsız örneklem T-testi ve korelasyon testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda; ortaokul öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları bakımından, sınıf düzeyi ve akademik başarı değişkenlerine göre çevreye yönelik tutumları bakımından ise sınıf düzeyi ve anne eğitim düzeyi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. Ancak ortaokul öğrencilerinin cinsiyet, baba eğitim düzeyi ve aile gelir durumu değişkenlerine göre hem çevreye yönelik hem de fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Bu araştırmada; ortaokul öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının düşük düzeyde, fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarının ise yüksek düzeyde olduğu ve ortaokul öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarıyla çevreye yönelik tutumları arasında pozitif yönde korelasyon olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Çevreye yönelik tutum, fen ve teknoloji dersine yönelik tutum, ortaokul öğrencisi

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri