Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN YAZILI SINAV SORULARI İLE TEOG SINAVLARINDA SORULAN FEN VE TEKNOLOJİ SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ
Bu çalışmada, TEOG sınavları fen ve teknoloji soruları ile farklı ortaokullarda çalışan fen ve teknoloji öğretmenlerinin yazılı sınavlarda sordukları soruları Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’ne göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada dokuman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. 2013-2014 TEOG sınavlarındaki 40 adet fen ve teknoloji sorusu ile Çanakkale ilinde dört farklı orta okulda görev yapan öğretmenlerin 2013-2014 eğitim öğretim yılında yazılı sınavlarında sordukları toplam 533 sorunun seviyeleri Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre hazırlanan ölçütler dikkate alınarak incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda yazılı sınavlarında, kullanılan soruların %71 oranında hatırlama ve bilme düzeyinde, %22,1 oranında uygulama düzeyinde ve %6.9 oranında analiz, sentez, değerlendirme düzeyinde olduğu görülmüştür. TEOG sınavlarında ise, kullanılan soruların yaklaşık %50 oranında hatırlama ve bilme düzeyinde, %22,5 oranında uygulama düzeyinde ve %30 oranında analiz, sentez, değerlendirme düzeyinde olduğu görülmüştür. Bu bulgular ışığında. TEOG sınavında sorulan soruların yazılı sınavlarında sorulan sorulara nazaran daha çok üst düzey düşünme becerisi gerektiren sorular içerdiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, Fen ve Teknoloji Yazılıları, TEOG Sınavları

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri