Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


ZENİCA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN (YDTÖ) SÖZ EDİMLERİNİ ANLAMA VE KULLANMA DURUMU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Yabancı dil olarak Türkçenin Öğretimi(YDOTÖ) araştırmalarında ders ve kurs içerikleri, ders materyelleri ile öğrenci yeterliklerine yoğunlaşıldığı görülür. Ancak ülkemiz dışında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nde okuyan öğrencilerin dil öğretimi ve iletişimsel yeterlikleri üzreinde yeterince durulmadığı gözlenmektedir. Bu çalışmada Zenica Üniversitesi Türkoloji bölümü C1 seviyesi (3. Sınıf)öğrencilerinin sözedimlerini anlama, kullanma ve yorumlayabilme becerileri üzerinde durulmuştur. Bu çalışma, bağlam içinde edimsözleri anlama ve kullanma becerilerini ölçmek için 20 adet bağlam içi sözedimi kullanımı sormacası ile görüşme tekniği için eğitim-öğretimin ortamı, fiziki ve sosyal şartlara bağlı sorunların tespitine yönelik katılımcılara beş adet açık uçlu soru yöneltilmiştir. Yabancı dil Türkçe kullanıcılarının görüşleri üzerinden dil ve edibiyat öğrencilerinin karşılaştığı sorunlara çözümsel katkı sunmak amaçlanmıştır. Anket verileri SPSS programıyla incelenmiş, veriler yüzdelik oranlara göre değerlendirilmiş; görüşme yöntemiyle toplanan bulgular tematik ve sıklık sınıflandırma tekniğiyle gruplanıp yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, dilöğretimi, edimbilim, edim söz, dil kullanımı.

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri