Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


LİSELERE GİRİŞ SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİNDE MATEMATİK DERS KİTAPLARININ İÇERİĞİNİN YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ
Bu araştırmanın amacı, merkezi ortak sınavlara hazırlık sürecinde matematik ders kitaplarının içeriğinin yeterliliğine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu, İstanbul'da görev yapan 37 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan matematik öğretmenleri Avrupa ve Anadolu yakalarında bulunan toplam 8 ortaokuldan 8. sınıfların dersine giren matematik öğretmenleri arasından maksimum çeşitlilik yöntemiyle seçilmiştir. Öğretmenlerin seçiminde okulların sosyoekonomik ve sosyokültürel özellikleri dikkate alınmıştır. Bu çerçevede okullar bulundukları yerleşim yerleri dikkate alınarak seçilmiştir. Ayrıca bu okullarda görev yapan öğretmen ve idareciler ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmaya katılımda gönüllülük esas alınmış ve gönüllü öğretmenler araştırmaya dâhil edilmiştir. Matematik öğretmenlerinin liselere giriş sınavına hazırlık sürecinde matematik ders kitaplarının içeriğinin yeterliliğine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla beş yarı yapılandırılmış sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi ve NVIVO10 programından yararlanılmıştır. Öğretmenler ders kitaplarının öğrencilerin düzeylerine göre hazırlanmadığını belirtmişlerdir. Ders kitapları çeşitlilik ve soru sayış açısından yetersiz bulunmuştur. Ders kitaplarının öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde hazırlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler
Lise Giriş Sınavı, Matematik Öğretmeni, Matematik Ders Kitabı

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri