Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Özet


CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’NDE KAMU PERSONEL YÖNETİM SİSTEMİNİN DÖNÜŞÜMÜ: ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİN ATANMASI
Demokrasi sağlığı ve kabiliyeti günümüzdeki yönetimlerin meşruiyetini sağlayan en temel unsurdur. Zira sadece demokratik olmak içi doldurulmadığı zaman bir anlam ifade etmemektedir. Bu bağlamda demokrasinin günümüzdeki en önemli öğelerinden biri kuvvetler ayrılığıdır. Hatta bazı bilim insanları bunun yetmediğini keskin bir ayrımın şart olduğunu vurgulamaktadırlar. Konumuz çerçevesinde bakıldığında farklı hükümet sistemlerinde kuvvetler ayrılığı farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bu ayrım da bir manada bu sistemlerin şekillenmesine ve örgütlenmesine neden olmuştur. Dünya’daki demokratik rejimlerin uyguladıkları iki ana ve bir hibrit hükümet sistemi vardır. Bu hükümet sistemleri belli bir tasnif içerisinde sadece parlamenter veya başkanlık bir de hibrit bir model olarak Fransa modeli olan yarı başkanlık dikkate alınmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde her ne kadar erkler ayrılığının en keskin olduğu sistem başkanlıktır denilse de, yasama, yürütme ve yargının rol paylaşımları ve bürokrasinin bunlara karşı konumlandığı yer ve takındığı tavır hükümet sisteminin işlerliğini gösteren temel donedir. Bu çerçevede çalışmada Türkiye’de yaşanan hükümet sistemi ele alınarak yeni sistemin üst düzey kamu görevlilerin atanması ve görevden alınmaları bağlamında getirdikleri üzerinde durulacaktır. Ayrıca çalışmada güçlü bir bürokratik geleneği olan Türkiye’nin yeni sistemle yaşayacağı değişim ve dönüşün nasıl olacağı ve ne gibi kolaylık ve zorluklarla karşılaşacağı sorusuna cevap aranacak ve muhtemel üst düzey memur atama ve görevden alma yöntemlerinin nasıl olacağı tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Üst Düzey Memurluklar, Müsteşar, Bakan Yardımcılığı

Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Duyurular

     

    Dear Academicians,

    RESSJOURNAL's issue 10/5 (September 2023) is published. RESSJOURNAL's new issue (100th Anniversary Special Issue) will be published on October 29, 2023. We are waiting for your qualified articles.



Adres :Kemalpaşa Cd Arıtman Apt K.1 N.1 Antakya / HATAY
Telefon : Faks :
Eposta :ressjournal@gmail.com & articlesubmit@ressjournal.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri